Így dolgozhatsz velünk

Hosszútávú együttműködés

Megbízó Partnereink azzal a kéréssel fordulnak hozzánk, hogy üzemeikben hosszútávon dolgozni vágyó Szakembereket kutassunk fel, annak lehetőségével, hogy akár tőlük mehessen majd nyugdíjba.

Egyik másik Partnerünknél több korábbi Dolgozónk már 15-20 éve ott dolgozik, egy-két évnyire a nyugdíjazástól. A speciális munkafolyamataikba betanulni hosszú hónapokat, a finomhangolás akár 1-2 évet is igénybe vehet, amíg egy új Dolgozó felzárkózik a többiek hatékonysági szintjére. A belé fektetett időt és energiát pedig nem szeretnék elveszíteni azáltal, ha pl. valaki a betanulás közben vagy végén feláll a „munkaasztaltól”, mert pl. egy másik cégnél 0,50 EURO-val magasabb órabért lehet keresni. Vagy pedig azért, mert fél év után kiderül számára, hogy mégsem szeretne két-három hetente oda vissza több mint ezer km-t utazni, hogy a szeretteit láthassa. Természetesen az is előfordulhat, hogy egy Dolgozó életében olyan váratlan családi esemény következik be, ami miatt kénytelen a Magyarországra való visszaköltözés mellett dönteni.

Munkaviszony magyar bejelentéssel

Németországi munkavállalási formák

A németországi munkavállalás többféle konstrukcióban is létrejöhet, mint pl. munkaerőkölcsönzéssel, Cégünkkel megkötött magyar vagy német munkaszerződés és ennek megfelelő társadalombiztosítási bejelentés alapján és végezhető munka egy külföldi Megbízó Partnernél. Illetve létezik a munkaerőközvetítés, amikor a Dolgozó a külföldi Megbízó Partnerrel köt munkaszerződést, német TB bejelentéssel. Működik még a Werkvertrag (vállalkozási szerződés) keretén belüli munkavégzés kiküldetésben, szintén magyar bejelentéssel, és persze magyar közvetítő vagy kölcsönző cég nélkül is lehet külföldön munkát vállalni. Minden esetben Németországban történik az adófizetés (Lohnsteuer).

Velünk magyar munkaszerződés alapján, magyar TB bejelentéssel dolgozhatsz, mert ez Számodra és számunkra, mint munkáltatónak is jóval kedvezőbb TB járulékfizetéssel jár, mint a német bejelentés. Így Megbízó Partnereinknél mi is versenyképesebb munkaerőkölcsönzési díjért tudunk munkát vállalni.

Kivételes esetben a munkaerőközvetítést tudjuk felajánlani azoknak, akik megfelelő nyelvtudással agilitással rendelkeznek ahhoz, hogy a segítségünk nélkül is megállják majd a helyüket egy idegen munkahelyen és országban. Ekkor egy egyszeri közvetítői díj fejében a Jelentkező eleve a Megbízó állományába kerül, velünk további kapcsolata nem lesz. Ám számunkra ez csak másodlagos tevékenység, mivel erősségünk mindkét Fél irányában abbéli komplett szolgáltatásban rejlik, amikor is folyamatosan segítjük munkavállalóinkat némileg ismeretlen területen történő ügyei intézésében, illetve folyamatos közvetítő szerepet látunk el a Dolgozó és a Megbízó Partner között. Ez pedig csakis a munkaerőkölcsönzés esetén lehetséges. További részletek

Egyes Jelentkezők úgy gondolják, hogy megéri nekik akár 20-25 %-kal kevesebb nettó fizetést hazavinni, ha cserébe német nyugdíjkasszában gyűlik a járulékuk, illetve, ha teljeskörű német orvosi ellátásra, táppénzre lesznek ezáltal jogosultak. Ez leginkább azok számára jelent előnyt, akik a végleges külföldre költözés mellett döntenek, vagy már az idősebb generációhoz tartoznak és onnan mennének nyugdíjba, illetve annak, aki „gyakori vendég a háziorvosnál”. Mi viszont ebben a konstrukcióban a számunkra és a Megbízóink számára is túl magas költsége miatt nem tudunk segíteni a Jelentkezőknek.

Egyes Megbízó Partnerek is ragaszkodnának ahhoz, hogy saját állományba vegyék fel a Jelentkezőt, mert úgy tartják, hogy miután bevált, ebben a konstrukcióban esetleg nagyobb eséllyel vagy hosszabb időtávban is meg tudják majd őt tartani. Jellemzően olyan Cégek gondolkodnak így, akiknek állandó, esetleg növekvő rendeléseik vannak. Más cégek viszont a munkaerőkölcsönzést preferálják, mivel hullámzó a rendelésállományuk, és ezért nem szívesen kötnék le határozatlan időre a Dolgozókat.

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a Megbízó Partnernek lehetősége van a kikölcsönzött szakember munkájának azonnali befejezésére, akár a mulasztásaira vagy megváltozott hozzáállására, magatartására hivatkozva, akár a saját visszaesett rendelésállományára tekintettel. Előző típusú eset 3 alkalommal fordult elő 25 éves működésünk alatt (mindegyik esetben megalapozott indokkal), illetve utóbbi eset egyszer, a 2009-es válság idején egy 8-9 hónapos átmeneti időszakra, amelyet követően egy-két kivétellel minden korábbi Dolgozónkat visszavette Megbízó Partnerünk. Ilyen esetekben nekünk, mint munkaerőkölcsönzőnek 15 napos felmondási határidőt ír elő a Munkatörvénykönyve a Dolgozó felé, vagyis, ha azonnal be is kell fejeznie a munkát, és emiatt a kiküldetéséből visszahívjuk, de további 15 napon keresztül még részesül a szakmai minimálbérben.

Kiküldetési rendelvény, A1 igazolás, 3 hónapos szünet

A németországi munkaerőkölcsönzés magyar munkaviszonyban és magyar TB bejelentéssel kiküldetési rendelvény alapján és A1 igazolás kíséretében történik. Ez azt jelenti, hogy a Jelentkezővel való szóbeli megállapodásunkat követően átadunk a munkaerőkölcsönzés feltételeiről egy írásbeli tájékoztatót. Ezt követően aláírunk egy előzetes munkaszerződést és be is jelentjük a TB-hez 1 hetes vagy 1 hónapos időszakra, heti 20 órás, illetve 40 órás munkaviszonyra. További részletek

Ez attól függ, mennyi idő alatt tudjuk részére beszerezni az A1 igazolását az OEP-től. Ez alapján lesz magyar munkaviszony mellett is biztosítva Németországban az alapvető és sürgősségi orvosi ellátásokra. Ha az elmúlt 30 napban volt magyar TB bejelentése, az A1 igénylés 1 hétig tart, egyébként pedig egy hónapig, vagyis ez alapján egy hétre a 40 órás állásra 50.000 Ft, vagy egy hónapra heti 20 órás állásra 100.000 Ft bruttó bér fejében jelentjük be, amelynek nettóját természetesen ki is fizetjük.

Amint megkaptuk az OEP-től az A1 igazolást, aláírjuk a Dolgozóval németországi munkavégzésre vonatkozó kiküldetési rendelvényt, amiben rögzítjük a korábban megállapodott bruttó EURO órabért. Valamint aláírjuk a végleges kétnyelvű, heti 40 órás, határozatlan időre szóló munkaszerződést (melyet az egyéb okiratmintáinkkal együtt a magyar és német ügyvédjeink állítottak össze mindkét ország ide vonatkozó jogszabályainak megfelelően, és amelyeket a német munkaügyi hatóság is elfogadott.

A bruttó EURO órabér és a fizetendő órák (ledolgozott órák + szabadság + fizetett ünnepek + rövidebb betegállomány) alapján kiszámítjuk a havi bruttó keresetet, aminek egy részét magyar bankszámlára utaljuk Forintban (bruttó 195.000 Ft, amelynek nettója 159.000 Ft, és aminek az átváltása MNB középárfolyamon történik), a többi részét pedig a német bankszámlára utaljuk EURO-ban.
További részletek

Hosszabb, egy héten túli megbetegedés esetén Dolgozónk kiküldetését vissza kell vonjuk, ezért gyógykezelésre hazarendeljük. Ez idő alatt betegszabadságot fizetünk részére (ami magyar bérének 70 %-kos mértékét teszik ki időarányosan, és egy adott naptári évben legfeljebb 15 munkanapon keresztül adható). Ennél is hosszabb, vagy újból betegség esetén már az OEP-től (NEAK) tudjuk részére a táppénzt megigényelni. A gyógyulást követően újabb kiküldetési rendelvényt állítunk ki számára, és ismét felveheti a munkát német Megbízó Partner üzemében.

„Azonos elbánás” elve

Németországban kétféle módon lehet meghatározni a meghatározni kikölcsönzésben Dolgozók juttatásait. Cégünk az „azonos elbánás” (Equal-Pay) elvét választotta, amely szerint a Megbízó Partner írásban rögzíti számunkra, hogy ő maga milyen feltételek mellett (bér, pótlék, jutalom, költségtérítés, egyéb juttatás, szabadság, stb.) alkalmazna egy a Jelentkezővel azonos szakmai tapasztalatokkal és nyelvtudással rendelkező szakembert. A másik választható megoldás tarifatáblázat (szakmára vonatkozó érdekképviseleti szervezetek ajánlásai alapján). További részletek

Ugyanakkor a magyar bejelentés miatt a csak a magyar bér rész után kell a TB járulékot levonni, a német bér rész TB járulékmentes. Vagyis pl. 3.100 EUR havi bruttó bér esetén a magyar bér 600 EUR, ami után levonnak 110 € TB járulékot, míg a 2.500 EUR német bérből nem kell a 20 %-os német TB járulékot levonni. Így egy azonos bruttó bérrel rendelkező német munkavállaló havi 500 EUR-val kevesebb nettó bért kap kézhez. Persze, mondhatni, hogy a különbözet elmegy a hazautazásokra, illetve lakásbérlésre, viszont ezekre tekintettel év végén jelentős (2-3 ezer EUR) Lohnsteuer visszaigénylésre lehet számítani.

Német munkaerőkölcsönzési törvény korlátozásai

Németországban 2017.04.01 óta alapesetben minden Munkavállaló, aki egy adott német Cég számára folyamatos kikölcsönzésben van, legfeljebb 18 hónapon keresztül végezhet munkát. Ezt követően 3 hónapra fel kell függesztenie adott Megbízó Partnernél a munkavégzést, majd ezután újra 18 hónapon át dolgozhat ugyanannál a cégnél, és így tovább.

A 3 hónapos megszakításban a Munkaerőkölcsönző Cég egyrészt vállalhat számára másik német Megbízó Partnernél munkát, ám ilyen rövid időtávra jellemzően nem vesznek fel más Megbízó Partnerek Dolgozókat, főleg nem ennyire kvalifikált munkára.

Másrészt a Munkaerőkölcsönző Cég vállalhat számára 3 hónapra munkát Magyarországon, vagy vállalhat munkát saját maga is, a németországinál jóval alacsonyabb kereseti lehetőség mellett.

Vagy pedig eltöltheti a 3 hónapot családjával, amit megtehet úgy, hogy ezalatt a szakmai minimálbérre bejelentve marad (és természetesen azt meg is kapja), vagy pedig munkanélküli ellátást igényel, amit Cégünk némi utólagos anyagi támogatással még ki tud egészíteni, természetesen legális formában.  További részletek

Bizonyos szakmákban (pl. fémipar) lehetőség van engedélyeztetni a 18 hónapnál hosszabb munkaerőkölcsönzési időszakot, ehhez viszont a Megbízó Partner erre vonatkozó döntése szükséges.

Munkakezdésed napját befolyásoló tényezők:

 1. Mennyi idő alatt kapjuk meg a kiválasztásodhoz szükséges összes információt?

Amint megkaptuk magyar és/vagy német nyelvű fényképes önéletrajzodat (a német nyelvű önéletrajz elkészítésében kérés esetén segítséget nyújtunk, bár, ha Magad készíted, az egy jó pont a német tudás rubrikába), illetve amikor kitöltötted a Téged, illetve az általad vágyott munkahelyet bemutató kérdőívet, akkor szeretnénk megismerni irodánkban egy személyes találkozás keretében. Amennyiben ez nem kivitelezhető a távolság miatt vagy idő hiányában, akár telefonon is megtörténhet. Ezáltal a személyiségedről is szerezhetünk egy közvetlen benyomást, ami a hosszútávú együttműködéshez elengedhetetlen. Ugyanakkor arról is meg kell győződjünk, hogy rendelkezel-e a Megbízó Partnerünk által a munka elvégzéséhez szükségesként elvárt német nyelvtudással. Ezt igyekszünk inkább barátságos légkörben, mintsem vizsgáztatás jelleggel megtudni Rólad.

Ezek után tudjuk meghozni a döntésünket, hogy megfelelőnek találunk-e az Általad kiválasztott vagy egy másik állásajánlatunkra, és hogy továbbítjuk-e pályázati anyagodat Megbízó Partnerünk felé, amely döntésünkről Téged is tájékoztatni fogunk. Ők általában egy héten belül, legfeljebb két héten belül visszajeleznek, hogy megfelelőnek tartanának-e az adott munkahelyre. Pozitív megítélés esetén megadják, hogy szeretnének-e személyesen is megismerni, és hogy legkorábban milyen időpont(ok)ra tudnának Számodra egy interjút leszervezni.

 1. Megbízó Partnerünk által kínált személyes/telefonos interjút mikorra tudod vállalni?

Megbízó Partnereink általában ragaszkodnak a Jelentkezők személyes bemutatkozásához, melynek során ők is bemutatják magát munkahelyet, a tevékenységüket, a leendő munkatársakat, Tőled pedig szakmai felkészültséged, német tudásod, jövőre vonatkozó elképzeléseid megismertetését várják. Ezen általában részt vesz a leendő részlegvezető, adott esetben az üzemvezető, a HR-es és leendő munkáltatódként általában mi magunk is. Ezek a beszélgetések nagyon barátságos, kellemes közegben, hangulatban szoktak lezajlani, már csak azért is, mivel hosszútávon számítanának a munkádra.

Kivételes esetben a megbízók megelégszenek a telefonon való bemutatkozásoddal is, előre legyeztetett időpontban, amennyiben a személyes interjú nem kivitelezhet. Ám jobb eséllyel indul, aki meg tudja meg tud náluk jelenni, ráadásul a munkahely megismerése nélkül Te sem tudnál megalapozott döntést hozni.

Egyes Megbízó Partnereink egy-két próbanap eltöltését is elvárják a Jelentkezőktől (fizetség fejében), hogy megalapozott döntést hozhassanak.

A személyes interjú/próbanap alkalmával ingyenes szállást tudunk Számodra biztosítani (ágynemű kivételével), illetve 50 %-ban álljuk a kiutazás költségét, kivéve, ha a Megbízó Partner visszajelzése alapján amiatt lenne bemutatkozásod sikertelen, hogy mégsem rendelkezel az önéletrajzodban feltüntetett szintű némettudással. Amennyiben a sikeres interjút követően megkötjük Veled a munkaszerződést, az egyszeri útiköltség fennmaradó 50 %-át is megtérítjük Neked munkabérként.

A személyes interjún többnyire mi magunk is részt veszünk, hogy az esetleges nyelvi nehézségeket kiküszöböljük. Illetve az interjút követően bemutatjuk leendő Munkatársaidat, akikkel együtt fogsz dolgozni és lakni, persze magát a lakhelyedet is.

A Megbízó Partner általában egy héten belül eldönti és visszajelez számunkra, hogy az interjú/próbanap eredménye alapján szeretné-e, hogy Te dolgozz az üzemében. Mi pedig azonnal értesítünk erről Téged.

Ez azt jelenti, hogy részünkről és Megbízó Partnerünk részéről legjobb esetben jelentkezésedtől számítva 2-3 hét múlva aláírhatjuk szerződésedet, de egy hónapnál több időre ritkán van szükségünk. A többi már csak a Te rugalmasságodtól függ.

Megbízó Partnereink általában akár azonnali munkakezdéssel is tudnák a Jelentkezőinket fogadni, de ritkán előfordul, hogy egy-két hónappal csúsztatják a munkakezdést (pl. nyári vagy téli szabadságolások miatt).

 1. Van-e érvényes orvosi alkalmassági igazolásod?

A munkaszerződés megkötésének feltétele az érvényes orvosi alkalmassági igazolás, melynek költségét előzetes egyeztetést követően és kérésedre az orvos által a cégünk nevére kiállított számla alapján megtérítünk.

 1. Meddig érvényes az EU-TB kártyád?

Mielőtt munkába állnál, mindenképpen rendelkezned kell a magyar hatóság (OEP – NEAK) érvényes EU-TB kártyával, mivel e nélkül nem részesülhetsz ingyenes sürgősségi ellátásban sem. Ha van ilyen kártyád, ellenőrizned kell, hogy nem fog-e lejárni a 18 hónapos első kikölcsönzési időszakod alatt.

 1. Utoljára mikor váltott ki Számodra magyar munkáltató A1 igazolást az OEP-nél (NEAK)?

Amennyiben korábban már dolgoztál magyar munkáltató által külföldön A1 igazolással, a kiállítástól eltelt időt figyelembe kell venni a munkaszerződés megkötésekor, mivel az A1 igazolás legfeljebb 24 hónapig érvényes, lejáratát követően pedig 2 hónapon belül nem igényelhető ugyanazon Munkavállaló részére. Vagyis, ha éppen egy éve igényeltek Számodra A1 igazolást és az még nem járt le, akkor legfeljebb még további 12 hónapig dolgozhatsz magyar TB bejelentéssel külföldön, azután 2 hónap kényszerszünetet kell tartanod.
További részletek

Ezt követően újabb 24 hónapra megkaphatod az A1 igazolást, viszont a munkaerőkölcsönzési korlátozás miatt egy huzamban így is csak 18 hónapot dolgozhatsz Németországban, az azt követő 3 hónapos megszakítás miatt az A1 igazolásra vonatkozó mindössze 2 hónapos kényszerszünet is jelentőségét veszti.   

 1. Mennyi felmondási időd van a jelenlegi munkahelyeden?

A munkaszerződés megkötését követően már nyugodtan beadhatod a felmondásodat jelenlegi munkahelyedre, hacsak nem szűnt meg már korábban a munkaviszonyod.

Ezt követően tudjuk megigényelni az OEP-től (NEAK-tól) Számodra az A1 igazolást, amivel a külföldi munkavégzés alatt igénybe veheted az ottani alap és sürgősségi egészségügyi ellátásokat.

 1. Be vagy-e jelentve legalább 30 napja a magyar társadalombiztosításba?

Amennyiben legalább 30 napja be vagy jelentve a magyar társadalombiztosításba (mert hazai munkahelyen dolgozol, esetleg magyar bejelentéssel dolgozol külföldön, vagy pedig egyáltalán nem vagy állományban, viszont fizeted a havi 7.500 Ft-os TB járulékot), akkor az OEP (NEAK) egy hét alatt kiadja az A1 igazolást, és máris elkezdhetsz dolgozni (hacsak a Megbízó Partnerünk ezt nem egy későbbi időpontban szeretné, pl. a szabadsági alatti leállások miatt).

Ha viszont jelenleg külföldi bejelentéssel dolgozol, vagy bármely ok miatt nincs TB-d Magyarországon, akkor a Veled való munkaszerződés megkötését követően 30 napon keresztül még nem kezdheted meg a külföldi munkát, hanem napi 2-4 órás munkaidővel, szakmai minimálbérre (bruttó 50.000 – 100.000 Ft) bejelentünk cégünkhöz, amelynek nettóját természetesen ki is fizetünk Részedre. Az összeg fedezi az interjú/próbanap, illetve a munkába állás miatti kiutazás költségeit.   

Kapcsolattartás a Dolgozóinkkal

Cégünket egy jól felszerelt budapesti irodából irányítjuk, de a Megbízó Partnerek és a Dolgozók igényeitől, illetve a megoldandó feladatoktól függően minimum havonta vagy akár gyakrabban Németországba utazunk. Személyes jelenlétünk a megbeszélésekhez és az ügyintézéshez nem nélkülözhető, de egyben elvárás is felénk, legyen szó a Dolgozóink orvosi, banki, adózási ügyéről, vagy a lakással kapcsolatos elintéznivalóról, esetleg a Dolgozók egymás közti, vagy családi problémáiról. Náluk általában mind a német nyelvben, mind az ilyen ügyek intézésben nagyobb tapasztalattal bírunk, ráadásul ezek jellemzően csak munkaidőben intézhetők, így praktikus is, ha a segítségünkkel nem kell kimaradniuk a munkából.

Ezen kívül természetesen elérhetők vagyunk e-mailen, telefonon, szinte bármikor.

Ilyen Jelentkezőkkel dolgoznánk szívesen

Megbízó Partnereink számára Te lehetsz az ideális Jelentkező, ha:

 • a meghirdetett munka iránt rendelkezel érzékkel, érdeklődéssel és legalább néhány éves szakmai tapasztalattal,
 • valóban beszélsz németül a Megbízó által minimálisan elvárt A1-A2 szinten, vagyis könnyen meg tudod értetni Magad a német részlegvezetőkkel, raktárosokkal, HR-esekkel (nem pedig csak néhány általad ismert tőmondatban vagy kézzel-lábbal mutogatva),
 • nem okoz gondot csapatban dolgozni és élni, az együttélés szabályaihoz tudsz igazodni,
 • a hosszútávú külföldi munkavállalással kapcsolatban megalapozott döntést hoztál, amelyet lehetőleg családod is támogat,
 • önéletrajzodat nem tarkítják félévente, évente újabb állomások, vagyis rendelkezel több éves egybefüggő munkahelyekkel, lehetőleg a meghirdetett állás vonatkozásában,
 • ha munkád minőségével és a hozzáállásoddal a Megbízó Partnereknél a 25 év alatt megszerzett szakmai jó hírnevünket öregbíteni szeretnéd.

 

Mi pedig olyan Megbízó Partnereknél kínálunk Neked hosszútávra álláslehetőséget:

 • akik számára fontos, hogy minél alaposabban betanítsanak,
 • akik szakmai fejlődési lehetőséget biztosítanak,
 • akiknél lehetőséged van profi munkaeszközökkel dolgozni,
 • akiknél modern körülmények és kulturált munkahelyi légkör fogadnak,
 • akik a munkavállalóikkal tisztességesen bánnak,
 • akiknél a magyar szakemberek jó hírnévnek örvendenek,
 • akik pontosan vezetik a munkaóráidat,
 • akik segítenek igényes szálláslehetőséget keresni Számodra.

Ilyen indíttatásból találhatod meg általunk ideális munkahelyedet:

 • még nem dolgoztál külföldön, és
  • ott szeretnéd megalapozni az egzisztenciádat, és családodat támogatni,
  • szeretnél modern munkaeszközökkel, kulturált körülmények között dolgozni,
  • akár családoddal együtt külföldön szeretnétek letelepedni
 • már dolgoztál külföldön és szívesen visszamennél, de
  • most épp nem áll szerződésben,
  • lejárt az A1 igazolásod,
  • épp magyar munkahelyen dolgozol
 • jelenleg is külföldön dolgozol, de
  • túl messze a családodtól,
  • nem a szakmádban,
  • nem korrekt feltételek között.

Nálunk nem kell tartanod a munkaerőkölcsönzős hiedelmektől

 • Minden juttatásodat hivatalos bejelentés alapján, adóbevallás kíséretében számoljuk el.
 • Béredet legkésőbb minden hónapot követő 15-én átutaljuk mindkét bankszámládra
 • Minden szabadságot és fizetett ünnepet ténylegesen kifizetünk 100 %-os EURO órabérrel, és szabadságaidat általában tetszés szerint kiveheted (kivéve a dec. 21 – jan 6. közti üzemleállás alatt kötelező kivenni a nem ünnepnapra eső munkanapokat, ami 7-8 szabadnap).
 • Az esetleges esti, éjszakai, hétvégi, ünnepnapi műszakban való munkavégzést a német munkatörvénykönyvének megfelelően megfizetjük.
 • Megbízó Partnereddel betartatjuk, hogy a családodat a kívánt gyakorisággal és alkalmanként több napra is meglátogathasd, amennyiben rendelkezel ehhez elegendő szabadsággal vagy túlórával a csúsztatáshoz.
 • Nemcsak addig törődünk Veled és vagyunk segítségedre ügyeid elintézésében, amíg el nem kezded a munkát (erről volt és jelenlegi kollegáink is referenciaként szolgálhatnak)